Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Σχετικά με την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης

Ανακοίνωση/παρέμβαση της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων, σχετικά με την αναστολή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των αυθαιρέτων που ψηφίστηκε τη νύχτα της 04/03/2021.

 Από :

Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών (Σ.Α.Σ. Εφοριακών)

info@sas-eforiakon.gr

Πληροφορίες :

Τσαγκαράκης Γεώργιος (6977-770843)

Νάτσικας Άγγελος  (6944-984506)

Χουνουζίδης Κων/νος (6974-603920)

 11 Μαρτίου 2021

 

 


 

Θέμα : “Αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης”

 

Με αιφνιδιαστική τροπολογία στο νόμο «για τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων», η κυβέρνηση ψήφισε τη νύχτα της Πέμπτης 04.03.2021 φωτογραφική διάταξη που αφορά στην «αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Στην ιστορία του ελληνικού κράτους, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που καταπατούν τη δημόσια περιουσία.

Τόνοι δάκρυα έχουν χυθεί για τους νεκρούς στο Μάτι, για τις πλημμύρες στα Βίλια και στη Μάνδρα, για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που στο μεγαλύτερο μέρος τους οφείλονται σε αυθαίρετες κατασκευές. Αποδεικνύεται όμως (για ακόμη μία φορά) ότι τα οικονομικά και ψηφοθηρικά συμφέροντα είναι ισχυρότερα από τις ανθρώπινες ζωές.

Για πρώτη φορά, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο και αλλού, είχαν εξασφαλίσει κάποια κονδύλια που ήταν αρκετά για την εκτέλεση των πρώτων πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Και ενώ οι εργολάβοι είχαν αναδειχθεί και ήταν έτοιμοι να αρχίσουν την αποκατάσταση της δημόσιας περιουσίας, σε μια νύχτα η κυβέρνηση «υποχώρησε» στα αιτήματα των διαφόρων ενώσεων (ξενοδόχων, τουριστικών ενώσεων, καταστηματαρχών κλπ) που συνεχίζουν να προβαίνουν στην κατασκευή έργων εντός κοινοχρήστων χώρων, εστιατορίων, περγκόλων, μπαρ, πισινών, μπανγκαλόους, γηπέδων τέννις και πολλών άλλων συναφών κατασκευών τσιμεντώνοντας ό,τι έχει απομείνει.

Έργο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (Κ.Υ.Δ.) είναι να προβαίνει στη λήψη μέτρων προστασίας του κοινοχρήστου χώρου δια της εκδόσεως πρωτοκόλλων κατεδάφισης, αποζημίωσης κ.τ.λ., όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 27 του Ν.2971/2001.

Οι υπάλληλοι των Κ.Υ.Δ. με προσωπικό κόπο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και με προπηλακισμούς, ξυλοδαρμούς και καταστροφές της προσωπικής τους περιουσίας, έχουν εκδώσει χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης για κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους του δημοσίου (εκτός ιδιωτικών περιουσιών), προασπίζοντας το δημόσιο αυτό αγαθό.

Τον περασμένο Νοέμβριο (2020), ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο νυν υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαίρετων που είχαν κριθεί τελεσίδικα. Και συγκεκριμένα να μπουν μπουλντόζες για κτίσματα μέσα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού-παραλίας, ρέματα και προστατευόμενες περιοχές. Για διευκόλυνση των κατεδαφίσεων υπήρξε μάλιστα και σε σχετική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. Τρεις μήνες μετά, η μεταστροφή είναι πλήρης, αρχής γενομένης από τους κοινόχρηστους χώρους…..

Καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική τροπολογία, που ψηφίστηκε σε πλήρη αντίθεση με τον θεσμοθετημένο ρόλο και τους στόχους της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, την ώρα μάλιστα που το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβλεπε εντατικοποίηση των κατεδαφίσεων.

Διερωτόμαστε αν η πολιτική ηγεσία ζήτησε ή πρόκειται να ζητήσει την γνώμη έμπειρων στελεχών της πρώτης γραμμής στις επερχόμενες αλλαγές του νομοσχεδίου ή αν αυτές θα συζητηθούν μεταξύ προσώπων χωρίς εμπειρία και με κλειστές πόρτες χωρίς διάθεση διαλόγου;

Οι εργαζόμενοι στις Κ.Υ.Δ. δεν αντίκεινται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός και βελτίωση της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας και να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις, που δεν βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία και αντιμετώπιση των ουσιωδών προβλημάτων των Υπηρεσιών και ταυτόχρονα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης διαχρονικά μένουν μόνο στα χαρτιά…

Ωστόσο τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες νομιμοποιούν συλλήβδην όλες τις αυθαιρεσίες στον αιγιαλό και την παραλία δικαίως κάνουν τους υπαλλήλους των ΚΥΔ να απογοητεύονται και να αισθάνονται ότι η δουλειά τους δεν έχει αντίκρισμα ενώ ταυτόχρονα καλούνται το επόμενο διάστημα από την Υπηρεσία, να συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης του έργου τους…

 

Οι υπουργοί που υπέγραψαν την τροπολογία (Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λιβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς) και οι βουλευτές που την ψήφισαν έχουν να δηλώσουν μήπως κάτι;