Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Συλλάβετε, κατασχέστε, πλειστηριάστε!»

Τα «κορίτσια του Τόμσεν» σαρώνουν τις ΔΟΥ

 Η Κινέζα Χούι, η Γαλλίδα Γκιλού και η υπόλοιπη «Death Team» του Τόμσεν έχουν αρχίσει «αυτοψίες» σε όλες τις μεγάλες Εφορίες της χώρας: ελέγχουν τα στοιχεία, συνεργάζονται με τους υπαλλήλους και ψάχνουν φακέλους φορολογουμένων.


Στα χέρια μιας σκληρής και αδυσώπητης ομάδας τεχνοκρατών της τρόικας, που θυμίζουν περισσότερο «κεφαλοκυνηγούς», αφού εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές μεθόδους έναντι των φορολογουμένων, έχει περιέλθει ο έλεγχος όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.
Η εντολή που δίνουν προς όλες τις μεγάλες τουλάχιστον ΔΟΥ είναι «συλλάβετε τους οφειλέτες, κατασχέστε περιουσίες, πλειστηριάστε ακίνητα». Πρόκειται για στελέχη επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δύο κυρίες να δεσπόζουν στη σύνθεσή της, την Αμερικανοκινέζα Χούι Τζιν και τη Γαλλίδα Μόργκαν Γκιλού. Επικεφαλής στην «Death Team» για τον Ελληνα φορολογούμενο είναι ο κ. Τόμας Στόρι, ενώ μετέχουν και οι εμπειρογνώμονες Γουίλιαμ Κράνταλ, Κάρι Χουτάλα, Σβέιν Κρίστενσεν και Μπάρι Ρουσέλ.

Επίσης, οι Τζάνετ Μπάσινκ, Πιέρ Βάντενμπεργκ από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής & Τελωνειακής Ενωσης (DG TAXUD) και οι Φρανκ Βαν Ντρίεσε, Σεμπάστιαν Βάινζιερ και Κλοντ Γουέντλινγκ, της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν (TFGR).

Η παρουσία και η δράση της ομάδας αυτής δεν παραπέμπει ακριβώς σε μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα, ούτε επιτρέπει πολλά χαμόγελα στους πολίτες που συναλλάσσονται με δυσβάστακτους όρους με την Εφορία για τις όποιες θετικές εξελίξεις στο γενικότερο οικονομικό πεδίο. Η έξοδος δηλαδή στις αγορές δεν σημαίνει τίποτα για εκείνους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί πλέον υπό τις οδηγίες αδίστακτων ξένων τεχνοκρατών, στη λογική των οποίων η έννοια της επιείκειας είναι μάλλον ασήμαντη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συγκεκριμένη ομάδα και ειδικά από την Κινέζα Χούι Τζιν προήλθε η περιβόητη ιδέα ότι πρέπει να φορολογηθούν µε ένα εφάπαξ ποσό τα αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τις πινακίδες! Η ιδέα δεν προχώρησε ακόμη, αλλά είναι ενδεικτική του πώς σκέφτονται οι φορο-ύαινες της τρόικας.

Η οκταμελής ομάδα των «κεφαλοκυνηγών», που τυπικά ονομάζεται Αποστολή Τεχνικής Βοήθειας στη Φορολογική Διοίκηση, Διεύθυνση Δημοσιονομικών Υποθέσεων, έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε ειδικά γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, στον 4ο και 5ο όροφο του κτιρίου στην οδό Καραγιώργη Σερβίας, στην πλατεία Συντάγματος. Οι εντεταλμένοι της τρόικας πραγματοποιούν καθημερινές συσκέψεις με τους διευθυντές και τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, ζητώντας ενημέρωση για οτιδήποτε και δίνοντας εντολές για όλα τα θέματα που θεωρούν ότι έχουν ενδιαφέρον. Η άποψη της τρόικας για το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και κυρίως για την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν ήταν ποτέ καλή και αυτό φαίνεται τώρα κατά τη διάρκεια της ιδιότυπης αυτής συγκατοίκησης.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όταν κρίνουν ότι είναι αναγκαίο, οι Ταλιμπάν του φοροκυνηγητού εξορμούν στις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας, σε Αθήνα και επαρχία, και ξεσκονίζουν τα πάντα. Δεν πρόκειται για απλές επισκέψεις εργασίας και συνηθισμένου ελέγχου, αλλά για κανονικές εισβολές και παράδοση των συγκεκριμένων υπηρεσιών στις βουλές των ξένων τεχνοκρατών. Οι διευθυντές των ΔΟΥ που είναι προς έλεγχο ειδοποιούνται τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες νωρίτερα για την επίσκεψη προκειμένου να ετοιμαστούν ανάλογα και να επιμερίσουν τον φόρτο εργασίας με τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμοι απολύτως για τον έλεγχο της τρόικας. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα τα πολυμελή κλιμάκια των… φορο-Χμερ έχουν επισκεφθεί όλες τις μεγάλες εφορίες, στις οποίες καταφθάνουν με τις πιο άγριες διαθέσεις. Ζητούν όλες τις κρίσιμες καταστάσεις με την πορεία και την κατάσταση των φορολογικών εσόδων, όπως λίστα με τα ανείσπρακτα, τα βεβαιωμένα, τους διάφορους φόρους εισοδήματος κ.λπ., την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο βοηθά στην αποτύπωση των δεδομένων. Συχνά οι έλεγχοι κρατούν δύο και τρεις ημέρες, είναι δε πολύωροι και εξαντλητικοί. Οι «κεφαλοκυνηγοί», που συνοδεύονται από έμπειρο και άριστο μεταφραστή, συμπεριφέρονται ως απόλυτοι κυρίαρχοι και δεν δέχονται την παραμικρή αντίρρηση ή και δικαιολογία, όπως ομολογούν στελέχη των ΔΟΥ. Είναι δε άριστοι τεχνοκράτες, με βαθιά γνώση των οικονομικών- οι περισσότεροι φαίνεται ότι διαθέτουν και εμπειρία από άλλες περιπτώσεις, όχι ακριβώς ανάλογες  αλλά περίπου αντίστοιχες.

Οι δε εντολές που δίνουν σε κάθε εφορία, με την προειδοποίηση-απειλή ότι θα επιστρέψουν σύντομα για να ελέγξουν την εξέλιξη και την επίτευξη των στόχων κάθε υπηρεσίας, είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνείες. Ζητούν να αυξηθούν οι μηνυτήριες αναφορές κατά οφειλετών, να μη διστάζουν στην εφαρμογή του μέτρου της προσωποκράτησης, όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία, να αυξηθούν οι συλλήψεις και για λόγους παραδειγματισμού, να υπάρξει κύμα κατασχέσεων και βεβαίως μία ασταμάτητη ροή πλειστηριασμών. «Μη δείχνετε το παραμικρό έλεος, μόνο έτσι θα επιτευχθούν οι στόχοι», είναι το μήνυμα των ανθρώπων του Τόμσεν προς τις ΔΟΥ.

Κατεβάζουν κι άλλες ιδέες, όπως λένε άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί τους, αλλά σε γενικές γραμμές αποφεύγουν να ξεφύγουν από το… manual, το εγχειρίδιο δηλαδή των οδηγιών που έχουν πάρει.

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν στον τελευταίο νόμο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά έμπνευση και πρόταση της τρόικας. Οι ελεγκτές θέλουν να δουν στην πράξη πώς εφαρμόζεται το σύστημα και η αίσθηση που δίνουν είναι ότι καταγράφουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του νόμου, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξει και νέα νομοθετική παρέμβαση στο μέλλον. Γενικά δηλαδή δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη - πρόκειται για επαγγελματίες του είδους. Επίσης, δεν είναι και συνηθισμένοι τύποι, καθώς πρόκειται για μάνατζερ με… βόρειες συμπεριφορές, ψυχρούς και λιτούς. Παίρνουν γερό πρωινό, όπως λένε υπάλληλοι που γειτνιάζουν τα γραφεία τους, αλλά τα μεσημέρια, ειδικά όταν βρίσκονται στις ΔΟΥ για ελέγχους, τη βγάζουν με σάντουιτς, πολλούς καφέδες και ατέλειωτο νερό. Είναι μονίμως με έναν χαρτοφύλακα ο καθένας στο χέρι και πνίγονται στη χαρτούρα κάθε στιγμή, ενώ δεν ανοίγονται εύκολα, ούτε καν όταν το περιβάλλον είναι κάπως ευχάριστο και εύθυμο.
   
Φόρος κατοχής για κτήματα Την ίδια ώρα, την ένταση των ποινικών διώξεων κατά οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και τη θέσπιση ενός ειδικού φόρου κατοχής για κτήματα που ανήκουν σε μη επαγγελματίες αγρότες ζητούν επίμονα τον τελευταίο καιρό οι τεχνοκράτες της τρόικας.  Πρόκειται για προτάσεις που είναι ικανές να ανοίξουν εκ νέου τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική κοινωνία, επιμένουν οι ευφάνταστοι και αδίστακτοι τεχνοκράτες της τρόικας που παρακολουθούν και ελέγχουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Σε μία ακόμη κρίση αμόκ, τις τελευταίες ημέρες παρουσίασαν δύο ιδέες στους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, που ανάγκασαν τους τελευταίους να κοιτάζονται με βλέμματα απορίας. Επειδή όμως συχνά πυκνά οι ιδέες αυτές γίνονται και πράξη με νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπαγορεύονται και επιβάλλονται από την τρόικα, ακόμη και ενάντια στις επιφυλάξεις των εγχώριων τεχνοκρατών, έχει ιδιαίτερη σημασία τι συζητείται στις κλειστές συσκέψεις.

Οι άνθρωποι του Τόμσεν ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρό το μέτρο των ποινικών διώξεων κατά οφειλετών αλλά και οι προσωποκρατήσεις, ενώ πρότειναν οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ να είναι κακούργημα από το πρώτο ευρώ!

Για τα χωράφια που ανήκουν σε μη επαγγελματίες αγρότες, δεν καλλιεργούνται ή δεν νοικιάζονται, πρότειναν να θεσπιστεί ένας ειδικός και υψηλός φόρος κατοχής -πολύ υψηλότερος από τον ισχύοντα φόρο για τα ακίνητα-, ώστε να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να τα πουλήσουν.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας πιστεύουν ότι έτσι θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα χωράφια και απορούν που σχεδόν όλοι οι Ελληνες έχουν κι από ένα κομμάτι γης, πράγμα αδιανόητο για τους Ευρωπαίους, αλλά και τους περισσότερους Αμερικανούς.

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο για τα "κορίτσια του Τόμσεν" πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου