Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Κέρδισε η κυβέρνηση !!!



Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της 29/04/2014

Η αξιολόγηση ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο τελευταίο Γ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Η ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο και τις παρατάξεις ήταν ως εξής:

  • Προωθείται ξεχωριστή διεύθυνση προσωπικού στη ΓΓΔΕ. Αυτό σημαίνει την πλήρη αυτονόμησή της από τις άλλες Υπηρεσίες (ΣΔΟΕ-Κτηματικές) και όταν κάποιος θελήσει να πάει πχ από το ΣΔΟΕ σε Δ.Ο.Υ. θα είναι σαν να ζητάει μετάταξη. Ήδη είναι δύσκολο ακόμα και σήμερα.
  • Από 01/01/2015 θα υπάρχει νέο μισθολόγιο που θα «λύνει» το θέμα της υπερβάλλουσας διαφοράς, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή κάποιοι μπορεί να πάρουν λίγα ευρώ παραπάνω, τα οποία θα κοπούν από άλλους. Η επικείμενη κατάργηση όμως της υπερβάλλουσας δεν περιέχεται σε καμία επίσημη ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, λες και δεν τρέχει τίποτα….
  • Η «αξιολόγηση» πάει για μετά τις εκλογές, για όλο το Δημόσιο. Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία θα είναι η μέρα που θα καταθέσουμε στους προϊσταμένους τμήματος τις αυτο-αξιολογήσεις, επόμενη αυτή της εισήγησης των τμηματαρχών και καταληκτική οι αποφάσεις των προϊσταμένων διεύθυνσης. Στο τέλος, ο διευθυντής του υπουργείου έχει το δικαίωμα να κόψει, να ράψει, να κάνει το 15% έως 25%, να αποφασίσει ότι ο Χ συνάδελφος δεν κάνει για το πόστο αυτό και μετατίθεται κάπου αλλού (πχ σε Δ.Ο.Υ. που πρόκειται να καταργηθεί) κλπ.
  • ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έχουν ακούσει ότι υπάρχει τροπολογία για εξαίρεση της ΓΓΔΕ, την οποία δεν έφεραν στο Γ.Σ., ούτε έχουν κάποιον αριθμό εγγράφου. Λένε ότι αφορά μόνο τη ΓΓΔΕ (όχι το ΣΔΟΕ και τις Κτηματικές). Είναι απορίας άξιο γιατί υπέγραψαν στις 25/4/14 ανακοίνωση που καλεί όλους μας να μην συμμετέχουμε στην αξιολόγηση.
  •  Σε συνάντηση με τον ΧΘ ρωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που ένας διευθυντής πει ότι η Υπηρεσία του δουλεύει «ρολόι» και δεν μπορεί να βρει το 15% και ο ΧΘ είπε «θα φύγει ο διευθυντής!».
  • Όλα δουλεύουν πρόχειρα. Η νέα Διεύθυνση Φορολογικής Περιφέρειας έμεινε στα χαρτιά. Φτιάχνεται νέα Δ/νση προληπτικού ελέγχου χωρίς να ξέρουν πόσα άτομα θα χρειαστούν γι’ αυτήν, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι τη φτιάξανε.
  • Μέσα στο Μάιο θα γίνει ειδική αξιολόγηση στη ΓΓΔΕ και αυτή θα φέρει απολύσεις. Για τη ΓΓΔΕ είναι εύκολη η αξιολόγηση γιατί υπάρχουν στόχοι.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω, είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για αξιολόγηση, αλλά αφορμή για την κατάργηση της μονιμότητας. Ο σκοπός είναι να πάμε σε ατομικό μισθολόγιο για τον καθένα μας. Θα υπάρξουν ατομικοί όροι «διαπραγμάτευσης» του μισθού μας με τον εργοδότη μας, με την «αδύνατη» πλευρά να είναι πάντα ριγμένη, αφού δεν θα διαπραγματευόμαστε σαν σωματείο, αλλά ο καθένας χωριστά. Η μόνη λύση είναι να μην ισχύσει ο νόμος στην πράξη, αφού και πάρα πολλοί Προϊστάμενοι αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους σε απολύσεις συναδέλφων.

Στα πλαίσια αυτά, η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία έχουν πάρει αποφάσεις να καλέσουν τους συναδέλφους να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία (πρακτικά να μην δώσουν τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης). Για το σκοπό αυτό έχει προκηρυχτεί απεργία-κάλυψη από την ΑΔΕΔΥ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (ουσιαστικά δηλαδή μιλάει για αποχή με την κάλυψή της).



Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων κατέθεσε κείμενο υπογραφών, το οποίο να κληθούν να υπογράψουν όλοι οι συνάδελφοι. Αν υπογράψουν 10.000 άτομα, αυτό είναι ανώτερη μορφή αντίδρασης και από απεργία και μάλιστα χωρίς να χάσουμε μισθό. Την καταληκτική ημέρα αντί να δώσουμε τις αυτοαξιολογήσεις, θα καταθέταμε τις υπογραφές στο υπουργείο.

Η πρόταση δεν έλεγε τίποτα άλλο από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας 4 μέρες νωρίτερα και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ μία ημέρα πριν (28/4).

Ήταν η χρυσή ευκαιρία για την Ομοσπονδία να εξιλεωθεί στα μάτια των συναδέλφων. Το κείμενο θα το υπέγραφαν και τα 31 μέλη του Γ.Σ., δείχνοντας στους συναδέλφους ότι η Ομοσπονδία είναι μπροστά στους αγώνες. Αν υπήρχαν κυρώσεις, θα επιβάλλονταν πρώτα απ’ όλους στους «συνδικαλιστές». Μετά θα υπέγραφαν όλα τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων, και ακολούθως οι συνάδελφοι. Η κίνηση αυτή των 31, θα έδειχνε ότι ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, όλοι είμαστε μαζί ενάντια στις απολύσεις και στο έκτρωμα του νόμου για τις αξιολογήσεις και θα έδινε κουράγιο στο συνάδελφο να αντισταθεί κι αυτός.

Το κείμενο υποστηρίχτηκε από Πρωτοβουλία-ΑΣΚΙ-Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων-Φρόσω Σταυράκη. Δεν έκρυβε ότι πιθανόν να υπήρχαν προβλήματα. Παρότι δεν είχε πουθενά τη λέξη «αρνούμαι» να συμμετέχω, ενδεχομένως να κατηγορούμασταν για πειθαρχικό παράπτωμα. Γι’ αυτό και έπρεπε να υπογραφόταν πρώτα από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου., σήμερα κιόλας. Κάποτε έπρεπε επιτέλους να αντιδράσει και η Ομοσπονδία.



Δυστυχώς οι κυβερνητικές παρατάξεις δεν πείστηκαν. Ακολούθησαν τη γραμμή των κομμάτων τους και πέρασαν μόνες τους ένα light κείμενο καταγγελίας του νόμου. Έκαναν δηλαδή ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση. Η ΔΑΣ απείχε.

Έτσι λοιπόν, μετά από 8 ώρες συνεδρίασης….. κέρδισε η κυβέρνηση!



Συνάδελφοι, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ενισχυθούν τα Ανεξάρτητα Σχήματα σε όλη την Ελλάδα, από όσους εφοριακούς πιστεύουν ότι ο μέχρι σήμερα συνδικαλισμός πρέπει να αντικατασταθεί από την άμεση και δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των εργαζομένων, την όλο και πιο δυνατή και πληθέστερη συμμετοχή τους στους κοινούς αγώνες, χωρίς κομματική λογοκρισία και εξάρτηση στη σκέψη και στη δράση τους, χωρίς πλάτες, χωρίς δοσοληψίες, χωρίς όλα εκείνα που έφτασαν τον κλάδο, όπως και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μέχρις εδώ.

Από όσους νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν και να αγωνιστούν για να τελειώσει η εξάρτηση της χώρας από μνημόνια, ξένους επιτηρητές και τοκογλύφους, μέσα από την ισότιμη συμμετοχή τους σε σχήματα και κινήσεις που οι ίδιοι θα ιδρύσουν, θα διαμορφώσουν, θα αναπτύξουν, και θα στελεχώσουν με συναδέλφους που δεν έχουν «εκτεθεί» στο παρελθόν με κάποιο κομματικό μηχανισμό.

Με προσανατολισμό την υπεράσπιση των όποιων κεκτημένων έχουν απομείνει και την κινητοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, με τρόπους και μορφές που οι ίδιοι θα βρουν και θα αποφασίσουν δημοκρατικά, δίχως να περιμένουν την «επιφοίτηση» ή την «κομματική γραμμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου