Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Οι εντυπώσεις μας από το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
http://anef12.blogspot.com/  

Ρόδος, Ιανουάριος 2018

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 27ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟΥ
Από 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2017 διεξήχθη το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, στο ξενοδοχείο Novotel στην Αθήνα. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως την ανυπαρξία συνδικαλιστικής δημιουργίας αλλά και την απουσία και αδιαφορία της πλειοψηφίας των συνέδρων.
Διοικητικός απολογισμός της απελθούσας διοίκησης
Την τελευταία τριετία η Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. έχασε όλες τις μεγάλες μάχες:
• Έχει επέλθει ουσιαστική διάσπαση του κλάδου και διαχωρισμός του σε Α.Α.Δ.Ε. από τη μία και Σ.Δ.Ο.Ε  με Κτηματικές από την άλλη.
   Δεν έχει επιτευχθεί η μισθολογική εξομοίωση των υπαλλήλων, αφού μόνο μέρος της 1Κ πήρε την προσωπική διαφορά ενώ Δημοτικοί Αστυνομικοί, επιλαχόντες της 1Κ, διορισθέντες της 2Κ, απόφοιτοι Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, διορισμένοι με ειδικές διατάξεις κλπ. δεν τη λαμβάνουν.
   Οι κινητοποιήσεις και απεργίες της προηγούμενης τριετίας είχαν οικτρά ποσοστά συμμετοχής, κυρίως εξαιτίας της συνδικαλιστικής απαξίωσης.
 Η Φορολογική Διοίκηση πλέον έχει «ανεξαρτητοποιηθεί» πλήρως, κατόπιν απαίτησης των ξένων κέντρων που αποφασίζουν για τη διακυβέρνηση της χώρας.
 Τα ατομικά μισθολόγια μέσω των περιγραμμάτων θέσης και της ατομικής στοχοθέτησης είναι προ των πυλών και ουδείς πιστεύει ότι δεν θα γίνουν πράξη.
   Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είναι έτοιμο να κλείσει και κανείς δεν έκανε τίποτα αυτά τα τρία χρόνια προς την κατεύθυνση της διάσωσής του. Αντίθετα, η Ομοσπονδία διέθεσε άπειρο χρόνο για να γίνει η σύμβαση με ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, αφήνοντας απ’ έξω τους συναδέλφους της επαρχίας.
     Η Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. συνεχίζει να λειτουργεί πλήρως κομματικοποιημένα και ως εκ τούτου αναποτελεσματικά. Οι παθογένειες του κομματικού συνδικαλισμού είναι χρόνιες και δεν έχουν διορθωθεί στο ελάχιστο.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας του διοικητικού απολογισμού συνοδεύτηκε από δυσάρεστες εικόνες, προερχόμενες κυρίως από την παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία πάση θυσία ήθελε να υπερψηφιστεί ο Διοικητικός Απολογισμός. Μετά από αντεγκλήσεις, φασαρίες και προσωπικές φραστικές επιθέσεις, οι σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ υπερψήφισαν (με μία ψήφο διαφορά) τον απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης.
Αν όλες οι παρατάξεις αποφασίσουν κάποτε να εργαστούν για το καλό του κλάδου, ίσως τότε να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματά μας και να παρθούν αποφάσεις με ομοφωνία και ομοψυχία. Κάτι τέτοιο επετεύχθη μόνο στον οικονομικό απολογισμό.

Παρακάτω παραθέτουμε όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και μας προξένησαν τη μεγαλύτερη εντύπωση και θεωρούμε πως είναι σκόπιμο να αναφερθούν:
  
Απουσία από τις εργασίες
Για ακόμα μία φορά, ήταν εντυπωσιακή η «αποχή – απεργία» από τη συμμετοχή των συνέδρων κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου μας. Είναι η μοναδική μάλλον απεργία - αποχή που είχε τέτοια επιτυχία. Τις ημέρες των ομιλιών και των προτάσεων, απείχαν περίπου 170-180 άτομα από τα 245 άτομα των οποίων η παρουσία πιστοποιήθηκε κατά την έναρξη. Κάποια στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις 30 σύνεδροι.
 Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, που θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις για την πορεία του κλάδου την επόμενη τριετία, καταγράφηκαν μόλις 149 παρόντες. Δηλαδή οι σύλλογοι εργαζομένων όλης της Ελλάδας κατέβαλλαν από τα Ταμεία τους περίπου 50.000€ για τους «απόντες» συνέδρους, οι οποίοι προφανώς θεώρησαν ότι η μόνη υποχρέωσή τους ήταν να παρουσιαστούν για λίγα λεπτά την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου και να ψηφίσουν για την εκλογή γενικών συμβούλων.
Απουσία προτάσεων
Οι ομιλίες και οι προτάσεις στο σύνολό τους δεν πρόσφεραν κάτι το καινούριο. Όλοι τάχθηκαν κατά της εφάπαξ αξιολόγησης αλλά υπέρ της αντικειμενικής αξιολόγησης, υπέρ της εξομοίωσης των μισθών των συναδέρφων, υπέρ της νομικής προστασίας των ελεγκτών κλπ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιέγραφαν απλά αυτά που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει κατά την προηγούμενη τριετία και δεν έγιναν.
Σε πρόταση που κατέθεσε στο Συνέδριο η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων, να επανεξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο ανατίθενται οι εντολές ελέγχου (να εκδίδονται και να κατανέμονται οι εντολές ελέγχου με διαφανή και τυχαίο τρόπο, π.χ. με αλγόριθμο από την κεντρική διοίκηση), καθώς όλοι γνωρίζουν ότι αξιολόγηση ελεγκτών χωρίς τυχαίο τρόπο ανάθεσης εντολών δε μπορεί να γίνει αξιοκρατικά, οι δύο «μεγάλες» παρατάξεις τοποθετήθηκαν αρνητικά και η πρόταση δεν υπερψηφίστηκε.
Μη καταστατικό το καταστατικό Συνέδριο
Το προηγούμενο (26ο) Συνέδριο είχε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα για σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Όλες οι παρατάξεις όμως, πλην της Συνεργασίας, συμφώνησαν στην παραπομπή στις καλένδες των όποιων καταστατικών αλλαγών. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και η ΠΟΕ-ΔΟΥ επιμένει να μένει ίδια. Απομένει να αναρωτηθεί κανείς, για ποιο λόγο μπορεί να αντιτίθεται κάποιος σε έναν προφανή και αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συνδικαλισμού στον κλάδο μας.

Παρ’ όλα τα παραπάνω εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Η αισιοδοξία μας πηγάζει από την ενδυνάμωση των Ανεξάρτητων Σχημάτων (για πρώτη φορά συμμετείχαν στη Συνεργασία μας εκλεγμένοι εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Αττικής και Κυκλάδων, Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας, Αιτωλοακαρνανίας και Έβρου), από τη συμμετοχή νέων συναδέλφων στον ακομμάτιστο συνδικαλισμό, από το μεστό περιεχόμενο των ομιλιών τους που δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τις τυποποιημένες και γεμάτες συνθήματα ομιλίες των υπολοίπων. Η αισιοδοξία μας πηγάζει πάνω απ’ όλα από την ελπίδα που φέρνει η δίψα μας για ενασχόληση με τα κοινά για ένα νέου είδους συνδικαλισμό, ανεξάρτητο, ακομμάτιστο, δημοκρατικό, δραστήριο και παραγωγικό, χωρίς καθοδηγήσεις στον τρόπο σκέψης και δράσης. Ελπίζουμε δε, η αύξηση ανεξάρτητων πρωτοβουλιών να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου