Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση Συλλόγου Εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας για τις Κτηματικές Υπηρεσίες

ΒΕΡΟΙΑ 30/10/2013
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το σενάριο για την αναδιοργάνωση των Κτηματικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας και άμεσα θα προχωρήσει η υλοποίησή του. Αν και οι ακριβείς σχεδιασμοί του Υπουργείου δεν είναι απολύτως γνωστοί, οι αλλαγές κινούνται στον παρακάτω άξονα:
- Οι Κτηματικές Υπηρεσίες από 54 που είναι σήμερα και βρίσκονται μία σε κάθε νομό, θα λιγοστέψουν σε 47.
- Θα δημιουργηθούν επτά (7) Κτηματικές Διευθύνσεις, σε κάθε έδρα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας. Αυτές θα αποτελούνται από έναν διευθυντή και 3 τμηματάρχες (3 τμήματα).
- Θα καταργηθούν επτά (7) Κτηματικές Υπηρεσίες της περιφέρειας και θα συγχωνευτούν με όμορες Κτηματικές Υπηρεσίες (σε διπλανούς νομούς).
- Οι σαράντα (40) Κτηματικές Υπηρεσίες που θα παραμείνουν στους υπόλοιπους νομούς (πέραν των Διευθύνσεων) θα είναι γραφεία χωρίς προϊσταμένους. Θα υπάρχει υπεύθυνος γραφείου, χωρίς όμως δυνατότητα υπογραφής και για κάθε πράξη θα απαιτείται η εντολή, έγκριση κ.λ.π. του τμηματάρχη της οικείας Διεύθυνσης.
Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο θα αποτελέσει το πρώτο σοβαρό πλήγμα, μετά από 25 χρόνια, στην οργανωτική δομή των υπηρεσιών που έχουν ως αντικείμενο εργασίας τους την ανάδειξη και προστασία της Δημόσιας Περιουσίας. 
Η δημιουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών το έτος 1988, αποτέλεσε το πρώτο καθοριστικό βήμα για να αντιμετωπιστεί η Δημόσια Περιουσία με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και παρά την πολύ αργή και με φειδώ επάνδρωσή τους, αποτελούν σήμερα τις μοναδικές υπηρεσίες με εμπειρία, γνώση και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την διαφύλαξη της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Το σενάριο που βρίσκεται σε εξέλιξη υποβαθμίζει τη λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, συγκεντρώνοντας παράλληλα υπερβολικές αρμοδιότητες στις νεοσυσταθείσες επτά Διευθύνσεις. Όποιος έχει δουλέψει έστω και λίγο σε Κτηματική Υπηρεσία μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει κάποια Κτηματική Υπηρεσία, όταν θα απαιτείται η υπογραφή, εντολή, έγκριση για κάθε ενέργεια, από τον αρμόδιο τμηματάρχη, που θα βρίσκεται στη Διεύθυνση.
Στην πραγματικότητα, η υλοποίηση αυτού του σεναρίου θα οδηγήσει σε πολύ σύντομο διάστημα στο κλείσιμο και των υπόλοιπων 40 Κτηματικών Υπηρεσιών και την παραμονή μόνο των επτά Διευθύνσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας αλλά και για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων σε αυτές.
       Να μην τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν τη Δημόσια Περιουσία. Να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση των υπηρεσιών που υπερασπίζονται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, που αποτελεί τον πραγματικό φυσικό πλούτο της χώρας. 
            ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
- Οι Κτηματικές Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών, του στενού πυρήνα του Κράτους. Η Δημόσια ακίνητη Περιουσία είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει απομείνει στο κράτος (η μοναδική πραγματική περιουσία του) και οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισής της, στους Ο.Τ.Α. (περιφέρειες ή Δήμους) ή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχει τραγικές συνέπειες στην ανάδειξη, προστασία και διαφύλαξή της.
- Να μην κλείσει καμία Κτηματική Υπηρεσία αφού όχι μόνο δεν θα αποφέρει εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων, αλλά αντίθετα θα απαιτούνται πολύ περισσότερα έξοδα είτε για παράσταση σε τοπικά δικαστήρια, είτε για αυτοψίες.
- Να μην υποβαθμιστεί η λειτουργία των περιφερειακών Κτηματικών Υπηρεσιών και να υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας τους χωρίς να απαιτείται η εντολή ή η έγκριση για κάθε ενέργεια από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης.
- Να υπάρξει αναβάθμιση των επτά (7) Κτηματικών που προβλέπεται να γίνουν Κτηματικές Διευθύνσεις και να έχουν την εποπτεία, συντονισμό και τακτικό έλεγχο των Κτηματικών Υπηρεσιών αρμοδιότητάς τους, αλλά χωρίς υποβάθμιση της αυτόνομης λειτουργίας των περιφερειακών Κτηματικών Υπηρεσιών.
- Να υπάρξει εξειδίκευση Οικονομικών Επιθεωρητών σε θέματα Δημόσιας Περιουσίας και να ασκούν έλεγχο αποκλειστικά σε Κτηματικές Υπηρεσίες ώστε να μπορούν να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στο έργο των υπηρεσιών.
- Να συσταθεί Κανονισμός λειτουργίας των Κτηματικών Υπηρεσιών.  
- Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η αξιοποίηση των ακινήτων και της Δημόσιας περιουσίας πρέπει πρώτα και κύρια να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα.
- Ενιαία διαχείριση όλης της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα είναι διασκορπισμένη σε διάφορα Υπουργεία και φορείς (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασαρχεία, Πρόνοια, Τ.ΕΘ.Α. κ.λ.π.), από το Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας). 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΑΣΙΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΑΡΑΜΙΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου