Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ για την κατάσταση στις Υπηρεσίες



3 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τα τρία τελευταία «μνημονιακά» χρόνια έχουν συρρικνωθεί οι υπηρεσίες και οι δομές του Υπουργείου Οικονομικών, δίχως να έχει εξηγηθεί μέχρι τώρα το όποιο οικονομικό όφελος υπήρξε.

Τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών, ιδίως των Δ.Ο.Υ., έχουν προσθέσει πολλά και ποικίλα προβλήματα, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους φορολογούμενους. Οι Δ.Ο.Υ. υποδοχής δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, με συνέπεια να συνωστίζονται σε ατέλειωτες ουρές, να υπάρχει εκνευρισμός και καθημερινή ένταση. Η φυγή εκατοντάδων υπαλλήλων κάθε χρόνο έχει πολλαπλασιάσει τη δουλειά μας, χωρίς αυτή πλέον να μπορεί να βγει σε πέρας. Οι συνάδελφοι περισσότερο ασχολούνται με την «καθημερινότητα» και την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, παρά τον έλεγχο. Σχεδόν σε κάθε Δ.Ο.Υ., υπάλληλοι που ανήκουν στα τμήματα ελέγχου, στην πραγματικότητα απασχολούνται στη συναλλαγή με τους πολίτες, με αποτέλεσμα και η δική τους ελεγκτική δουλειά να τίθεται σε δεύτερη μοίρα.

Η απόσπαση κι άλλων υπαλλήλων στα τμήματα προληπτικού ελέγχου, παρότι έρχεται να καλύψει το κενό των ελέγχων στην αγορά που έφερε η συρρίκνωση του ΣΔΟΕ, θα επιφέρει νέα προβλήματα στη στελέχωση των Δ.Ο.Υ., πέραν του ότι μένουν αδιευκρίνιστα θέματα όπως η υπερωριακή αποζημίωση, το ωράριο, τα μέσα μετακίνησης των υπαλλήλων κλπ.

Το πολυδιαφημιζόμενο «σώμα» ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης έχει ακυρωθεί στην πράξη, αφού σε όλες τις Δ.Ο.Υ. υπηρετούν στον έλεγχο πάνω από 2.000 συνάδελφοι δίχως να χρειάζονται την όποια «πιστοποίηση», και δίχως να υπογράψουν συμβόλαια, παρότι υπήρχαν αρκετοί πρόθυμοι ακόμη και γι’ αυτό.

Με ρυθμούς «χελώνας» προχωρά η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές ουρές και την ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων, ακόμα και για ανούσιες εργασίες.

Το μόνο που φαίνεται να μένει αναλλοίωτο είναι η παλαιολιθική μέθοδος τοποθέτησης προϊσταμένων, πάντα με αδιαφανή κριτήρια.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που τους έχουν ανατεθεί υποθέσεις που παραγράφονται, τις φήμες για το μέλλον των συναδέλφων του κεφαλαίου, τα δημοσιεύματα για 2.085 συναδέλφους που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αλλά και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, σχηματοποιείται το κλίμα που βιώνουμε καθημερινά στις Δ.Ο.Υ.

 

Η συρρίκνωση του ΣΔΟΕ, της μόνης σήμερα υπηρεσίας του Υπουργείου με ουσιαστικές αρμοδιότητες και μέσα (με τα όσα προβλήματα και αδυναμίες έχει), ενώ εκκρεμούν σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που κινδυνεύουν να παραγραφούν, η έλλειψη σχεδιασμού από την Κεντρική Υπηρεσία για το μέλλον των εργαζομένων σε αυτή την Υπηρεσία, έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και στους διενεργούμενους ελέγχους στην αγορά, οι οποίοι έχουν σχεδόν μηδενισθεί.

 Ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (λίστα Lagarde, εμβάσματα στο εξωτερικό, λίστες ακινήτων κλπ), αν δεν δοθεί λύση παράτασης από το Υπουργείο μέσα σε αυτό το μήνα, παραγράφονται και τίθενται στο αρχείο….
Οι καταστάσεις αυτές είναι ιδανικές για όσους φοροδιαφεύγουν. Οι ανώνυμες καταγγελίες, οι εκβιασμοί, τα κρούσματα εκφοβισμού σε βάρος συναδέλφων που το μόνο που φροντίζουν είναι η τήρηση των νόμων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έχουν πολλαπλασιαστεί.
Όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν τίποτα άλλο από τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Μια διάλυση που έχει τις ευλογίες της τρόικας, την αμέριστη «συμπαράσταση» της κυβέρνησης και δυστυχώς βρίσκει συμμάχους και σε αρκετούς από τους συνδικαλιστές του χώρου μας.
Σκοπός τους είναι οι Δ.Ο.Υ. να ασχολούνται με τη «λάτζα» και οι σοβαρές υποθέσεις να ανατεθούν σε ιδιώτες. Ήδη η κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης έχει κάνει πιο «ελκυστικό» αυτόν τον τρόπο ελέγχου για τις επιχειρήσεις.
Η μεθοδευμένη αυτή διάλυση έχει στόχο τη φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων, την όσο το δυνατόν μικρότερη φορολόγησή τους και τελικά τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα.

Κι εμείς;
Υπάρχει μέλλον για όποιον εφοριακό θέλει να υπηρετεί τον πολίτη, να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να ζει με αξιοπρέπεια;
Η πρώτη προϋπόθεση για να αλλάξει το παρόν και το μέλλον μας στις υπηρεσίες, είναι να αλλάξει η δική μας οπτική απέναντι στα πράγματα.
Παρότι όλοι οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ότι οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι είναι ταγμένοι στην πλειοψηφία τους με τα σχέδια της κυβέρνησης, δεν δραστηριοποιούνται μέσα από τους συλλόγους τους ή δεν συμμετέχουν στην ανατροπή της.

Εμείς διαλέξαμε να μην παραμείνουμε βουβοί σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό σας καλούμε:
-                Να καταγγείλουμε τους κομματικούς μηχανισμούς που μέσα στους συλλόγους και την Ομοσπονδία, με την απραξία ή την απάθειά τους ευνοούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας.
-                Να φτιάξουμε Ανεξάρτητες Κινήσεις σε κάθε σύλλογο, από συναδέλφους που δεν θέλουν να έχουν κομματική λογοκρισία και εξάρτηση στη σκέψη και στη δράση τους, αλλά κοινός σκοπός τους είναι το καλό του κλάδου και του συναδέλφου. Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών μπορεί να δυναμώσει κι άλλο!!!
-                Να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα νέα εκκαθαριστικά που θα έρθουν τον επόμενο χρόνο, για τους νέους φόρους που έρχονται, για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για το ποιοι πληρώνουν και ποιοι φοροδιαφεύγουν.
-                Μέσα από το Σύλλογο που ο καθένας ανήκει αλλά και άλλες συλλογικότητες, συντονιστικά όργανα πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπές αλληλεγγύης σε όσους βιώνουν βάναυσα τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης ή ακόμα και μικρές ομάδες εθελοντικής δράσης, να φωνάξουμε, να αντισταθούμε και να προετοιμάσουμε το αυτονόητο:

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου