Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Με δεμένα χέρια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής -«Παγωμένες» οι εντολές νέων ελέγχων

Το άρθρο το διαβάσαμε εδώ:

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται τα προβλήματα που προκάλεσαν οι ανατροπές που επήλθαν με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, καθώς αν και το υπουργείο Οικονομικών προετοίμαζε επί μήνες τις αλλαγές, δεν φρόντισε εγκαίρως για τη νομοτεχνική επεξεργασία των δεκάδων Αποφάσεων και εγκυκλίων που απαιτούνται κατ' εφαρμογήν των νέων διατάξεων.
Όπως επισημαίνουν εφοριακοί, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων εξακολουθεί να γίνεται μετ' εμποδίων, με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να μην έχει γίνει ακόμα η εξουσιοδότηση στους προϊσταμένους των εφοριών για να εκδίδουν νέες εντολές ελέγχου!

Έτσι την ώρα που οι φορολογούμενοι ετοιμάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη- το 2014 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά 1,3 δισ ευρώ παραπάνω φόρο εισοδήματος- η μάχη κατά της φοροδιαφυγής «σκοντάφτει» σε απλά πράγματα όπως η εξουσιοδότηση υπογραφής!
Όπως λένε εφοριακοί, τα χέρια τους είναι δεμένα, αφού όχι μόνο δεν μπορούν να υπογράψουν νέες εντολές ελέγχου, αλλά συν τοις άλλοις δεν μπορούν να υπογράψουν ούτε τις Εκθέσεις για ελέγχους που είχαν ξεκινήσει εντός του 2013, με αποτέλεσμα και ο καταλογισμός προστίμων και πρόσθετων φόρων να πηγαίνει πιο πίσω! Σημειώνεται ότι για το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων έχει συγκροτηθεί ειδική 14μελής επιτροπή, η οποία θα παραδώσει το πόρισμα της τη Παρασκευή, κάτι που σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι θα χαθεί και το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι με τις νέες διαδικασίες δίνεται προθεσμία 20 ημερών στον φορολογούμενο προκειμένου να απαντήσει επί της Έκθεσης Ελέγχου, γίνεται αντιληπτό ότι τα πρώτα πρόστιμα δεν αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν πριν από τον Μάρτιο.
Οι χαμηλές- με δεδομένες τις συνθήκες και τις προσδοκίες- επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών προβληματίζουν έντονα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι ελεγκτικοί- εισπρακτικοί στόχοι και του 2013 από τις Μονάδες Μεγάλων Φορολογούμενων και Μεγάλου Πλούτου, πήγαν απλώς... περίπατο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο Χ. Θεοχάρης κατά την "επίσκεψη" του στο ΚΕΦΟΜΕΠ έτριξε τα δόντια στους ελεγκτές επισημαίνοντας ότι εάν δεν εισπράξουν αυτά που πρέπει να εισπράξουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, "θα πάμε όλοι σπίτι μας".
Οι χρόνιες παθογένειες του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, που σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το... μαγικό ραβδί, έχουν όμως κι άλλες επιπτώσεις για τα κρατικά ταμεία. Λίγο πριν από το τέλος του 2013, στο οικονομικό επιτελείο διαπίστωσαν- με καθυστέρηση- ότι κινδυνεύουν να παραγραφούν χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις και έτσι δόθηκε εντολή έκδοσης φύλλων ελέγχου για να διακοπεί η παραγραφή. Το... δυστύχημα είναι ότι λόγω του απίστευτου όγκου εκκρεμοτήτων, κάθε ελεγκτής ανέλαβε επισήμως μόλις 5 φακέλους έκαστος, με αποτέλεσμα να τεθούν στο αρχείο χιλιάδες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου