Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Μια εικόνα και χίλιες (περίπου) λέξεις για το 25ο συνέδριο της ΠΟΕ ΔΟΥ

Πηγή: http://anti--draste.blogspot.com
 Το κείμενο έχει αναρτηθεί στο blog του αντι-δραστε της Κέρκυρας και του Ενιαίου Μετώπου της Καβάλας και εκφράζει και εμάς.
Και οι δύο αυτοί είναι μέλη της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων, μέσα στην οποία συμμετείχαμε και εμείς στο Συνέδριο.


Νομίζουμε πως το παραπάνω σκίτσο του Ειρηναίου (Ρένου)  Κανδηλογιαννάκη, από τους Ανεξάρτητους Εφοριακούς Ανατολικής Κρήτης αντικατοπτρίζει πλήρως την ουσία του Συνεδρίου.
Για πολλούς από εμάς, της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε σε ανάλογη διαδικασία, όπως το Συνέδριο αυτό. Οι προσδοκίες μας ήταν υπερβολικά πολλές, ειδικά σε μια περίοδο ισοπέδωσης της ζωής μας, της κοινωνίας μας, της χώρας μας.
Προσερχόμενοι σε αυτό το συνέδριο πιστεύαμε πως σε μια τέτοια, υψίστης σημασίας διαδικασία, θα καταθέτονταν μια πλειάδα προτάσεων για τους τρόπους αντίδρασης απέναντι σε αυτή τη «φονική»  μηχανή που λέγεται τρόικα και συγκυβέρνηση. Πως θα συζητούσαμε για όλους εκείνους τους τρόπους αντίδρασης στη βίαια υποβάθμιση της ζωής μας, για τους τρόπους εκείνους που θα βοηθούσαν, όχι μόνο να μην χαθούν ακόμη περισσότερα, αλλά κυρίως για το πώς θα επανακτηθούν τα ήδη χαμένα.
Πιστεύαμε πως θα ακούσουμε ένα ελάχιστο «συγνώμη», από εκείνους που είχαν την ευθύνη για την εκπροσώπησή μας, για την άμυνά μας απέναντι σε αυτό που θέλει να ονομάζεται Κυβέρνηση του Ελληνικού Λαού.
Αλλά φεύ, τίποτα από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, πρωτοφανή πράγματα, τουλάχιστον για τη δική μας σκέψη, συνέβησαν.

Συμμετοχή.
Αν κάποιος φωτογράφιζε το ακροατήριο από το βήμα θα βλέπατε ότι παρόντες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ήταν όχι πάνω από το 1/3 των συνέδρων. Οι υπόλοιποι; Η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων ήταν σε παρακείμενες αίθουσες, συμμετέχοντας στην παραδιαδικασία για τους αρχηγούς, για αυτούς που θα βρίσκονταν την επόμενη μέρα στα ηνία της παράταξής τους. Μα το εργασιακό μέλλον μας θα αναρωτηθεί κανείς; Αυτό θα απαντήσουμε έρχεται σε δεύτερη μοίρα, σημασία τώρα έχει ο «αρχηγός», η κατανομή των «αξιωμάτων». Τα άλλα μετά, θα τα αναλάβει η Εκτελεστική Επιτροπή. Τώρα ο «αρχηγός», νυν υπέρ πάντων.
Όσο για αυτούς που μίλησαν;  Λόγια χωρίς καμιά ουσία, λόγια σαν αυτά που ακούμε κάθε μέρα από τους τηλεαστέρες πολιτικούς μας, τους οποίους φυσικά εμείς εκλέγουμε. Στην πλειοψηφία των ομιλούντων, στην πλειοψηφία τονίζουμε, δεν μπορούσες να εξακριβώσεις σε ποια από τις παρατάξεις ανήκε.  Τέτοια ομογενοποίηση λόγου.

Αντί-δραση.
Όλοι κατήγγειλαν και διεκδικούσαν τα πάντα, κατάργηση της εφεδρείας, οικονομικό μισθολόγιο, αναβάθμιση των υπηρεσιών κλπ, κλπ, κλπ. Διεκδικούμε, διεκδικούμε, δεν δεχόμαστε, δεν δεχόμαστε, αγώνας, αγώνας. Η ειρωνεία της διαδικασίας αντικατοπτρίζεται στο  πανώ που ήταν πίσω από το Προεδρείο: Αντίσταση - Αγώνας – Αντεπίθεση.
Και όταν ήρθε η ώρα για να συζητηθούν τα ψηφίσματα, ως δια μαγείας η αίθουσα σαν να γέμισε. Ήταν μια πρόβα καταμέτρησης δυνάμεων.
Απεργία
Και το αποτέλεσμα; Στο σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, ψήφισμα αυτό της προκήρυξης απεργίας στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, το οποίο υποστήριξαν με πάθος όλες οι παρατάξεις, πλην ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ,  αυτό δεν έγινε δεκτό. Η «σύμπτωση» απόψεων των δύο τελευταίων ήταν χαρακτηριστική.
Και το σύνθημα «Αντίσταση - Αγώνας – Αντεπίθεση» πως θα γίνει βρε συνάδελφοι πράξη; Πως τα λόγια σας στο βήμα θα πραγματωθούν, πως θα διεκδικήσουμε αυτά που υποστηρίζουμε. Απάντηση δεν λάβαμε. Ρωτήσαμε κάποιους πολύ νέους συναδέλφους: «Γιατί ρε παιδιά ψηφίζετε όχι στην απεργία»; Η απάντηση ήταν: «Διαφωνούμε με τα κίνητρα της απεργίας, όχι με την απεργία». Συμπέρασμα δεν μπορέσαμε να βγάλουμε, δυστυχώς.


Καταψήφιση απολογισμών
Σημαντικό παραλειπόμενο του συνεδρίου. Καταψηφίστηκαν οι απολογισμοί, διοικητικός και οικονομικός της απερχόμενης διοίκησης της ΠΟΕ – ΔΟΥ, από την πλειοψηφία των συνέδρων του συνόλου των παρατάξεων, πλην της ΠΑΣΚΕ. Ακολούθησε ένας πανικός. Κατηγορίες αλληλοεκτοξεύθηκαν, φωνές, διαπληκτισμοί. Βέβαια παραμένει σε μας η απορία. Πως καταψηφίσθηκε ο οικονομικός απολογισμός όταν η ελεγκτική επιτροπή στην οποία υπάρχουν εκπρόσωποι από τις παρατάξεις δεν διατύπωσε ενστάσεις; Απάντηση  δεν έχουμε.


Ελεγκτικά κέντρα
Ένα σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε το συνέδριο, ή όσους από τους συνέδρους συμμετείχαν τέλος πάντων,  ήταν αυτό των ελεγκτικών κέντρων. Όλες οι τοποθετήσεις των παρατάξεων ήταν αρνητικές στη δημιουργία των ελεγκτικών κέντρων, όλες στα ψηφίσματά τους αφόριζαν τη δημιουργία τους, όταν όμως ήρθε η ώρα του ψηφίσματος της ΑΣΚΙ για το μποϊκοτάρισμα από την ΠΟΕ ΔΟΥ της δημιουργίας τους τότε έγινε κάτι πρωτοφανές. Η πλειοψηφία των συνέδρων  υπερψήφισε αλλά μια μειοψηφία, η οποία κυρίως ήταν νέοι υπάλληλοι,  το καταψήφισαν. Φώναζαν δε κάποιοι από αυτούς, «να γίνουμε ελεγκτές όχι διοικητικοί υπάλληλοι». Παρότι το ψήφισμα έγινε δεκτό, το ζητούμενο είναι η πραγμάτωσή του από την συνδικαλιστική μας ηγεσία. Οψόμεθα.
Για το θέμα των ελεγκτικών κέντρων θα αναφερθούμε εκτενώς στις επόμενες ημέρες, αφού επεξεργαζόμαστε ήδη ένα κείμενο με τις σημαντικότερες πτυχές, κατά τη γνώμη μας, της  υπόθεσης αυτής. Μια πρόταση που διατυπώθηκε από τη ΔΑΣ, για αποκλεισμό των εξεταστικών κέντρων, ίσως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από όλους μας.
Ιδιωτικοποιήσεις
Από το συνέδριο προέκυψε ότι δυστυχώς διαφαίνεται στις προθέσεις της συγκυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των υπηρεσιών μας. Ιδιώτες κυνηγοί κεφαλών για τα ληξιπρόθεσμα, πιστοποιητικά των ΑΕ και ΕΠΕ και έπεται συνέχεια. Δικαίως θα αναρωτηθείτε, όλα αυτά δεν είναι καλά, δεν αφήνουν σε εμάς χρόνο για τον έλεγχο; Αλήθεια το πιστεύει κανείς αυτό;  Είδε κανείς μας να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στους φοροφυγάδες; Αντίθετα έχει στοχοποιηθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας και  ο μισθωτός με το χαράτσι της ΔΕΗ και την έκτακτη εισφορά, όσοι δηλαδή δεν μπορούν να αντιδράσουν.
Μην απορήσουμε αν στο μέλλον η ενημερότητα, η θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων, η υποβολή των δηλώσεων  θα γίνονται με παράβολο!

Η ψηφοφορία για το κεντρικό συμβούλιο.
Έφτασε επιτέλους η ώρα για την τελική ψηφοφορία. Εδώ έρχεται το σκίτσο του Ρένου να εξηγήσει τον τρόπο ψηφοφορίας,  τον τρόπο έκφρασης της ελεύθερης επιλογής των συνέδρων για την επιλογή των προσώπων που θεωρούν ικανά για το κεντρικό συμβούλιο. Ο βοσκός της γελοιογραφίας  όμως αντί για τσοπανόσκυλο και γκλίτσα έχει ένα μαθηματικό, προηγμένο εργαλείο. Αυτό ονομάζεται κλειδάριθμος. Μ΄ αυτόν οι σύνεδροι, τουλάχιστον  όσοι έκαναν τη χρήση του, ψήφισαν όχι όσους θεωρούσαν ικανούς αλλά όσους θεωρούσαν ικανοί αυτοί που προμήθευαν τον κλειδάριθμο. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο γιατί ντρεπόμαστε. Αν κάποιος από εσάς θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για τον κλειδάριθμο γνωρίζει που πρέπει να ρωτήσει.


Κλείνοντας.
Τι μας έμεινε τελικά από το συνέδριο;
Απογοήτευση για τις διαδικασίες, για την ηττοπάθεια των συνέδρων, για την ασυμφωνία για τα βασικά, για τα παιχνίδια τακτικής, για την κηδεμόνευση.
Μας έμεινε όμως και η ικανοποίηση για την ύπαρξη κάποιων, όχι αμελητέων,  φωνών αντίστασης, που προέρχονται από όλες τις παρατάξεις. Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν  είμαστε μόνοι πίσω στα γκισέ και στις υπηρεσίες αιχμής, πως οι επαγγελματίες κομματικοσυνδικαλιστές της πλήρους απαλλαγής καθηκόντων δεν είναι ο κανόνας.
Τέλος μας έμεινε η απόλυτη ικανοποίηση από τη δημιουργία της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων στην οποία συμμετέχουν συνάδελφοι με τις ίδιες ακριβώς αξίες, τα ίδια πιστεύω, τα ίδια θέλω, τα ίδια ανιδιοτελή κίνητρα. Όλες οι αποφάσεις μας λήφθηκαν με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, ανοιχτές και διαφανείς για όλους τους συμμετέχοντες. Χαρακτηριστική είναι η απόφασή μας για εναλλαγή στη θέση του κεντρικού συμβούλου που εξέλεξε η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων (με την παραίτηση του πρώτου συμβούλου μετά από ορισμένο διάστημα κ.ο.κ.), σύμφωνα και με την αρχαιοελληνική προσέγγιση για την κατάληψη των αξιωμάτων και την προφύλαξη από τη διαφθορά. Μια απόφαση που δείχνει πως απώτερος σκοπός του καθενός μας δεν ήταν η καρέκλα αλλά η ίση συμμετοχή στο ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο και η συλλογική προσφορά, αξίες που δυστυχώς δείχνουν πως μάλλον εκλείπουν σε άλλες παρατάξεις. Παρατάξεις που έχουν και αυτές στις τάξεις τους ικανότατα άτομα με ήθος, αρχές και πάθος για προσφορά που όμως πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια και να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφρασθούν και να δημιουργήσουν.
Οι ελπίδες μας ας παραμείνουν ζωντανές, ας προσπαθήσουμε όλοι ώστε το κεντρικό συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ και τα όργανά της να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια αναστροφής της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μας. Η φωνή του κεντρικού συμβούλου της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων θα αποτελέσει τη φωνή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου