Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ

Απόσπασμα της σημερινής (30/10/12) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΥ
Η προαναγγελθείσα συγχώνευση – κατάργηση των ΔΟΥ ακολουθεί την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και Τελωνείων σε νησιά της Περιφέρειάς μας, και συνιστά de facto αλλοίωση και ακύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας και της ειδικής μέριμνας προς τον νησιωτικό χώρο, όπως αυτή προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας.
Αμφισβητείται, ευθέως και όχι για πρώτη φορά, το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών για άμεση εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους, δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου
θεωρεί πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας των νησιωτών να καθορίζεται, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, από ρυθμίσεις διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ειδικές ανάγκες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.
Οι ΔΟΥ στα νησιά πρέπει να αναδιοργανωθούν και να δικτυωθούν με στόχο τη βελτίωση του συστήματος φορολογικών ελέγχων, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης και ελέγχου γκρίζων περιουσιών. Απαιτείται νέα φορολογική πολιτική που θα ενθαρρύνει την απασχόληση, την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, πολύ περισσότερο που η νησιωτικότητα απαιτεί πράγματι παράλληλες πολιτικές σε κάθε επίπεδο.
Θέση, απόφαση και απαίτηση του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η υιοθέτηση στην πράξη του διοικητικού ισοδύναμου στο νησιωτικό χώρο, που ως φιλοσοφία επιβάλλεται να διαπερνά το πνεύμα και το γράμμα κάθε νομοθετήματος, και παράλληλα, να αντιδράσει και να σταθεί εμπόδιο σε κάθε απόπειρα περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής των νησιωτών, συνδράμοντας τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τους Δήμους των νησιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου