Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ στις 29/01/2013

 logo

Σε ακόμα μία συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΟΥ η πλειοψηφία δεν φάνηκε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αφού οι κυρίαρχες παρατάξεις δεν ανέλαβαν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την κατάσταση που βρισκόμαστε, ούτε πάρθηκαν αποφάσεις που να μας οδηγήσουν να αντιπαρατεθούμε με αυτούς που σχεδιάζουν τα χειρότερα που έρχονται για τον κλάδο.
Ατέρμονες, ανούσιες συζητήσεις και τοπικιστικά συμφέροντα, καθώς επίσης μαρτυρικές διαδικασίες ψηφοφορίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Γενικού Συμβουλίου. Ενός συμβουλίου που ως βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τον οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης και τον προϋπολογισμό της τωρινής χρονιάς για την ΠΟΕ, χωρίς να συζητηθούν καν… αφού ο απολογισμός δεν είχε ακόμα οριστικοποιηθεί!!!

Εμείς,  στη Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων, αναλογιζόμενοι την σημασία της ενημέρωσης και της ευθύνης που έχουμε απέναντι στους συναδέλφους μας προχωράμε στη δημοσίευση της ομιλίας του εκπροσώπου μας Ρένου Κανδηλογιαννάκη, καθώς και τις προτάσεις που καταθέσαμε προς ψήφιση και την τύχη τους. Όσον αφορά στα ψηφίσματα και ο σύνολο των τελικών αποφάσεων από την ΠΟΕ ακόμα περιμένουμε.

Η ομιλία του εκπροσώπου μας Ρένου Κανδηλογιαννάκη:

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να ξεκινήσω με μια αναφορά στη Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων, στην φιλότιμη αυτή προσπάθεια συνεργασίας εκλεγμένων συναδέλφων σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας με μια βασική αρχή: την απουσία οποιασδήποτε κομματικής λογοκρισίας και εξάρτησης στη σκέψη και στη δράση μας με στόχο πάντα την αναβάθμιση του κλάδου των εφοριακών.
Συμπληρώθηκε ένα χρόνος από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Είναι μια κίνηση που σκοπό έχει να δοθεί ένα νέο μήνυμα. Ένα μήνυμα ενότητας και προσπάθειας απαγκίστρωσης των εκπροσώπων από τα κόμματα, ένας σύγχρονος τρόπος συνδικαλισμού. Οι περισσότεροι από εμάς είναι σχετικά νέοι συνάδελφοι, πτυχιούχοι, με γνώση των νέων τεχνολογιών, υπάλληλοι πρώτης γραμμής, με σχεδόν ανύπαρκτο παρελθόν σε οποιαδήποτε μορφής συνδικαλιστικής ή πολιτικής δράσης.
Έχουμε μεταξύ μας πολλές διαφορετικές απόψεις αλλά προσπαθούμε –και πιστέψτε με είναι ψυχοφθόρο- να συνεργαστούμε, να συγκλίνουμε, με στόχο την ανάδειξη του κλάδου και των υπαλλήλων του. Μην προβληματίζεστε, μην ψάχνετε πολύ. Δεν είμαστε το μικρό αδερφάκι της ΑΣΚΙ, ούτε ένα παράρτημα νεολαίων της ΠΑΣΚΕ. Δεν είμαστε οι δυσαρεστημένοι της ΔΑΚΕ ούτε οι παραστρατημένοι της ΔΑΣ. Είμαστε η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων (ΣΑΣ), μια νέα φωνή που ανησυχεί για το μέλλον του κλάδου. Θα υποστηρίζουμε ότι κρίνουμε ότι είναι σωστό και δίκαιο, όποιον κινείται στα πλαίσια του αγώνα για τον κλάδο από οποιοδήποτε χώρο και αν προέρχεται σε όποια παράταξη και αν ανήκει.
Πιστεύουμε στις δυνατότητες των εφοριακών υπαλλήλων, πιστεύουμε στη δυναμική του κλάδου. Δυστυχώς στην παρούσα φάση ο κλάδος μας ακολουθεί την πορεία των πραγμάτων στη χώρα μας, αυτή είναι η αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά , παρά το ότι οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει και οι αποδοχές μας έχουν καταρρεύσει, οι συνάδελφοι καθημερινά αγωνίζονται, δουλεύουν, προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα και αποδίδουν. Με μια μικρή έρευνα που κάναμε πριν λίγο καιρό έχουμε διαπιστώσει ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του δυναμικού μας είναι πτυχιούχοι με τάση στο μέλλον να έχει και ένα ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού με μεταπτυχιακούς τίτλους προσδίδοντας ένα άλλο επίπεδο στον κλάδο.
Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν. Η κατάσταση συνάδελφοι είναι γνωστή: βαριά ύφεση, υψηλή ανεργία, οι κατακτήσεις των εργαζομένων χάνονται η μια μετά την άλλη, δε θα επεκταθώ, νομίζω ότι τα έχουμε εμπεδώσει. Ο φορολογικός μηχανισμός της χώρας παίζει πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, τηλεοράσεις, εφημερίδες, διαδίκτυο. Το πρόγραμμα συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ. βρίσκεται σε εξέλιξη, τα προβλήματα γνωστά και χιλιοειπωμένα. Μας υποσχέθηκαν ότι στην έναρξη του 2013 θα έχουμε εκσυγχρονίσει το μηχανογραφικό μας σύστημα αλλά αντιθέτως συνεχίζουμε με τους «ερωτευμένους σέρβερ», μόνο που σε πολλές Δ.Ο.Υ. έχουν μαζευτεί πολλοί μαζί και γίνονται και «ανωμαλίες». Υπάλληλοι, Διευθυντές, Τεχνικοί διαχειριστές και πολίτες σε κατάσταση μόνιμης αγωνίας: πάλι «έπεσε» το σύστημα, θα «σηκωθεί» το σύστημα, θα μπλοκάρει, θα ξεμπλοκάρει … πρόβλημα μεγάλο... αγανάκτηση. Τα ΓΕΦ είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν επιτελούν έργο ,δεν εξυπηρετούν αφού η μηχανογράφηση είναι ανύπαρκτη. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται: διανύουν πολλά χιλιόμετρα μόνο για τη διάτρηση ενός Δ.Α, για μια απλή μεταβολή στο Μητρώο, ακόμα και για μια απλή ερώτηση. Ο νέος ΚΦΑΣ ήρθε την τελευταία στιγμή με μεγάλες ασάφειες, το υπουργείο εξέδωσε στις 04/01 διευκρινιστική ΠΟΛ 76 σελίδων για πράγματα που ισχύουν από 01/01. Πανζουρλισμός προχθές στην πόλη του Ηρακλείου: σεμινάριο για τον ΚΦΑΣ είχε τόση μεγάλη συμμετοχή που οι περισσότεροι έμειναν απ έξω. Συνάδελφοι ήρθαν από άλλους νομούς του νησιού να παρακολουθήσουν και δεν τα κατάφεραν. Χρειαζόμαστε, θέλουμε , απαιτούμε λύση για την επιμόρφωση των συναδέλφων, αλλάζει το πλαίσιο του ελέγχου, έχουμε νέο φορολογικό και οι συνάδελφοι θα βρίσκονται εκτεθειμένοι.
Σκηνές βίας και ταραχών έχουν γίνει συνήθεια, τόσο μέσα στις υπηρεσίες όσο και σε εξωτερικούς ελέγχους. Επιπλέον απαράδεκτες καταστάσεις και καταστολή των αγώνων των εργαζόμενων με τη βία μας βρίσκει αντίθετους και εξοργισμένους. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο γεγονότα όπως αυτά της Δ.Ο.Υ Καλλονής και της Νάουσας, μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.
Το νέο πειθαρχικό συνάδελφοι μας φέρνει πολύ κοντά τον κίνδυνο απομάκρυνσης από την υπηρεσία με το παραμικρό και μας κάνει έρμαιο στις ορέξεις επιτήδειων που μπορούν να απειλούν και να εκβιάζουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα. Πώς κύριοι θα προστατευτούμε?
Μεγάλη απογοήτευση η εξέλιξη στο θέμα των αποδοχών των ΠΕ προσληφθέντων του τελευταίου διαγωνισμού. Τελικά θα υπάρξει θετική εξέλιξη, και πότε, το θέμα αυτό είναι πρωτεύον και υψίστης σημασίας.
Συνάδελφοι είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια έντονη αγανάκτηση από μεγάλη μερίδα συναδέλφων (όπως συμβαίνει άλλωστε και στην κοινή γνώμη) που μιλούν με άσχημα λόγια για τους συνδικαλιστές, συγκεντρώνουν τα πυρά τους κυρίως στην κεντρική συνδικαλιστική εξουσία του κλάδου, δεν ξέρω αν εσείς το έχετε διαπιστώσει. Μεγάλες ευθύνες επιρρίπτονται και στους τοπικούς συλλόγους για έλλειψη δραστηριοποίησης.
Τα ερωτήματα είναι πολλά (και τελειώνω εδώ):
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του σήμερα, είναι έτοιμες να αντιταχθούν σε αποφάσεις και ενέργειες των κυβερνώντων που ζημιώνουν τον κλάδο ή θα προτιμήσουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού?
Θα βάλουν μπροστά το συνάδελφο ή τις προσωπικές τους φιλοδοξίες?
Θα είναι παρούσες στην καρδιά των γεγονότων ή θα αναλώνονται σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης?
Θα μας ενημερώνουν αληθινά ή θα κρατήσουν τις πληροφορίες τους για τους εαυτούς τους?  

                Είδομεν………




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Επαναφορά των εξόδων κίνησης στους υπαλλήλους που αποδεδειγμένα είτε αναγκάζονται να μετακινούνται πολύ μεγάλες αποστάσεις λόγω των συγχωνεύσεων των Δ.Ο.Υ είτε μετακινούνται μέσα στα πλαίσια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους (υπάλληλοι δικαστικοί, έλεγχοι εξωτερικοί, επιδόσεις κλπ) ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ!!! ... Προτιμήθηκε η πρόταση της ΔΑΚΕ να πάρουν όλοι (!) οι συνάδελφοι έξοδα κίνησης ανεξαιρέτως...! Η απάντησή μας ήταν ότι πρέπει να κοιτάμε και λίγο την πραγματικότητα. Κι εμείς ευχαρίστως να ζητήσουμε αυξήσεις στους μισθούς για όλους, αλλά προέχει να λύσουμε το πρόβλημα το υφιστάμενο και να είμαστε ρεαλιστές.  ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ......
 
• Εξασφάλιση παροχής νομικής προστασίας για τους συναδέλφους για υποθέσεις που προκύπτουν στα πλαίσια της εκτέλεσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων (σε περιπτώσεις που δεν επεμβαίνει το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους).
• Να ξεκινήσει μια συζήτηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο θέμα της σωματικής ασφάλειας των συναδέλφων αφού τα κρούσματα βιαιοπραγιών αυξάνονται συνεχώς. Το θέμα είναι λεπτό αφού θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος προστασίας - αστυνόμευσης που να μην καταλήξει να προκαλεί και να διογκώσει το πρόβλημα.  
Πέρασε το να συζητηθούν σε επίπεδο εκτελεστικής για να βρεθεί η κατάλληλη λύση και να δουν ποιο θα είναι ίσως το κόστος. Δυσανασχέτησαν όταν συνειδητοποίησαν ότι στο θέμα της νομικής προστασίας ίσως πρέπει να εμπλακούν ιδιώτες... Αλλά τέτοιου είδους παροχές μόνο από ιδιώτες προσφέρονται και σ’ αυτούς απευθύνονται και οι συνάδελφοι..... Η γενική αντίδραση: "ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ…."
 
• Να ασκηθεί πίεση (για άλλη μια φορά) στην εξομοίωση των μισθών των ΠΕ του τελευταίου διαγωνισμού.
Έγινε αναφορά σχεδόν από όλους. Θα συνεχιστεί λένε η προσπάθεια αλλά στο υπουργείο ψάχνουν τα…….. ισοδύναμα!!!!! Τους υποσχέθηκαν ότι τα ισοδύναμα είναι ίσως οι μαϊμού συντάξεις του ΙΚΑ... αλλά δεν προχώρησε τίποτα. Ο Πρόεδρος μας πληροφόρησε ότι σχεδόν κάθε μέρα συνάδελφοι που υπάγονται στην κατηγορία αυτή μετά το πέρας της εργασίας τους επισκέπτονται το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους και διαμαρτύρονται.
 
• Παράταση της λειτουργίας των νησιωτικών Δ.Ο.Υ που έχουν πάρει αναστολή μέχρι 31/03/2012 τουλάχιστο μέχρι την επίτευξη οργανωμένης λειτουργίας των ΓΕΦ και εφαρμογής του ΤΑΞΙΣ 2.
ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ !!! με το σκεφτικό πώς αγωνίζονται (!!!) πάντα για να μην κλείσουν οι  ΔΟΥ... και αυτό είναι μια παραδοχή της ήττας…. Όταν τους είπαμε ότι οι νησιωτικές ΔΟΥ θα ακολουθήσουν το δρόμο και των υπολοίπων και ίσως μια παράταση θα οδηγούσε σε ουσιαστική παραμονή τους, αφού τα ΓΕΦ ίσως δεν θα φτιαχτούν ποτέ... έδειχναν να το σκέφτονται αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θέλουν με τίποτα να διαχωρίσουν τη στάση τους (να δείξουν περισσότερη ευαισθησία στο θέμα των νησιών)... ΑΥΤΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!
 
• Πρόταση επί της διαδικασίας καταθέσεων και ψήφισης προτάσεων: Να ετοιμάζονται οι προτάσεις 3-4 μέρες πριν και να αποστέλλονται σε συγκεκριμένο mail στην ΠΟΕ, που αφού τις επεξεργαστεί σχετικά (να μην ψηφίζεται μια ίδια πρόταση 2-3 φορές) να τις στέλνει στους επικεφαλείς των παρατάξεων-προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι. Σε κάθε Γ.Σ. στην αρχή να γίνεται μια ενημέρωση για τις ενέργειες και την κατάληξη των προτάσεων που ψηφίστηκαν στα προηγούμενο ΓΣ).
Το πρώτο σκέλος έχει ήδη ψηφιστεί άλλη φορά... χωρίς να γίνει βέβαια τίποτα, με αποτέλεσμα φαινόμενα ψηφοφοριών για ίδιες προτάσεις να επαναλαμβάνονται. Το δεύτερο σκέλος υπερψηφίστηκε αφού αποτελεί υποχρέωση της εκτελεστικής επιτροπής που όμως δεν υλοποιείται... Αφού κάπου θέλουν να καλύψουν τη γύμνια τους τι να πούν ...; "Καλημέρα, από τα 20 που ψηφίσαμε, ασχοληθήκαμε και υλοποιήσαμε τα 5? "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου