Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται νέο κύμα συγχωνεύσεων στις εφορίες

Του Σπύρου Δημητρέλη από το www.capital.gr

Συγχωνεύσεις εντός των συγχωνεύσεων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φορολογικών μηχανισμών. Έτσι, μετά τις συγχωνεύσεις των εφοριών έρχονται και συγχωνεύσεις των δυο πιο σημαντικών τμημάτων τους, του ελέγχου και του δικαστικού.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι μέσω των συγχωνεύσεων των παραπάνω τμημάτων θα αποδώσει καλύτερα η προσπάθεια για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ και την υλοποίησή του έχει αναλάβει ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης προβλέπει τη λειτουργία τμημάτων Δικαστικού και τμημάτων Ελέγχου μόνο στις 60 μεγαλύτερες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες από τις 120 που απέμειναν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος συγχωνεύσεων.


Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώνουν ότι σε πολλές εφορίες τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού όχι απλώς υπολειτουργούν, αλλά ουσιαστικά δεν λειτουργούν. Αιτία; Η υποστελέχωση τους. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος που ουσιαστικά δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τον όγκο εργασίας που του ανατίθεται με άνωθεν εντολές. Κλασσικό είναι το παράδειγμα ορισμένων εφοριών που το δικαστικό τμήμα λειτουργεί μόνο με έναν υπάλληλο. Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος καλείται να κάνει την έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του φορολογούμενου που έχει ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο και να κάνει όλες τις νομικές ενέργειες για την κατάσχεση τους.   Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τον αριθμό των  φορολογούμενων που αφήνουν την εφορία απλήρωτη να αυξάνονται ταχύτατα τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο στο φορολογικό μηχανισμό.

Με τις συγχωνεύσεις των τμημάτων το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να μετακινήσει τους υπαλλήλους στα νέα τμήματα που θα προκύψουν από αυτές. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η πιο αποδοτική λύση θα ήταν η διατήρηση των υφιστάμενων τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού και η ενίσχυσή τους με περισσότερο προσωπικό καθώς η συγχώνευσή τους θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου