Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Επιστολή του Συλλόγου Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας για τις ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ των Νομών Ημαθίας-Πέλλας-Πιερίας
Βέροια 04/02/2013
Αρ. πρωτοκόλλου 6
Προς
  1. ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ.
  2. Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Περιουσίας
ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 Τι είναι η πατρίδα μας
Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;


Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι
και κάθε χώρα της με τα χωριά;
κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει;
κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;
Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα
αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;


Ολα πατρίδα μας! κι αυτά κι εκείνα,
και κάτι πού 'χουμε μες την καρδιά
και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου αχτίνα
και κράζει μέσα μας: Εμπρός παιδιά!

                                  ωάννης Πολέμης (1862-1924)


Ίσως, όταν ο Ιωάννης Πολέμης έγραφε το ποίημά του, που μαθαίνουν τα παιδιά μας στο Δημοτικό, δεν είχε υπόψη του τη σύγχρονη πολιτική των «real estate», «sale and lease back» και όλες τις μεθόδους «αξιοποίησης» του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. της Δημόσιας Περιουσίας. Ούτε να σκεφτόταν ότι κοστολογούνται τα ακρογιάλια, τα νησάκια, τα δάση, τα αρχαία, ο ήλιος και ο αέρας (ότι απέμεινε από τη ρύπανση) της χώρας μας.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, είναι ίσως για κάποιους η ευκαιρία να ολοκληρωθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και επομένως οι «ενοχλητικές» υπηρεσίες που πασχίζουν για την προστασία της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας είναι περιττές. Έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί η προσπάθεια απαξίωσης και συρρίκνωσης των Κτηματικών Υπηρεσιών, διότι η άγνοια δεν δικαιολογείται. Αντί το Υπουργείο να μπει σε μια διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με τους εργαζόμενους, μέσα από τους υπηρεσιακούς και συνδικαλιστικούς φορείς, που δουλεύουν και γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες, προχωράει σε μια αιφνιδιαστική πρόταση-σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας.

Το δημοσιοποιημένο σχέδιο, που περιλαμβάνει δύο προτάσεις, έχει ως μοναδικό του κριτήριο την υποτιθέμενη, έστω και ελάχιστη, οικονομική ωφέλεια που θεωρητικά θα προκύψει από τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, χωρίς να βάζει καμία προοπτική ενδυνάμωσης του ρόλου και των τεραστίων δυνατοτήτων που έχουν οι Κτηματικές Υπηρεσίες, να αποφέρουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η πρώτη πρόταση (ονομαζόμενο σενάριο β΄), περιορίζεται στο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από την υποβάθμιση των υπηρεσιών από αυτοτελή τμήματα σε αυτοτελή γραφεία (γλιτώνοντας κάποια επιδόματα προϊσταμένων) καθώς και τη συστέγαση, όσων υπηρεσιών μισθώνουν οικήματα, με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Η δεύτερη πρόταση (ονομαζόμενο σενάριο γ΄) με μοναδικό κριτήριο κι αυτή το οικονομικό όφελος, παρουσιάζει παράλληλα και μία στρεβλή εικόνα, για υποτιθέμενη επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που θα μείνουν, ενώ η απευκταία υιοθέτηση αυτού του σεναρίου, θα σημάνει παράλληλα την οριστική εγκατάλειψη της Δημόσιας Περιουσίας στην ύπαιθρο (όπου βρίσκεται και ο πραγματικός ανεκτίμητος θησαυρός της), αλλά και τη διάλυση της προσωπικής ζωής των υπαλλήλων. Προτείνεται λοιπόν το κλείσιμο των Κτηματικών Υπηρεσιών που υπάρχουν σε κάθε νομό και η μεταφορά τους, στις έδρες των Περιφερειών. Μα κανείς δεν σκέφτηκε να υπολογίσει τουλάχιστον, το κόστος των λειτουργικών εξόδων που θα απαιτηθούν από μια τέτοια εξέλιξη; Οι υπάλληλοι των Κτηματικών Υπηρεσιών αναγκάζονται σχεδόν καθημερινά να κάνουν αυτοψίες, με δικά τους έξοδα, εντός του νομού προκειμένου να ερευνήσουν καταγγελίες, καταπατήσεις, έρευνες δικαιωμάτων του Δημοσίου, επαφές με κατοίκους, τοπικούς παράγοντες και τοπικές συναρμόδιες υπηρεσίες, τα οποία είναι αδύνατο να ερευνηθούν με την τυπική ανταλλαγή αλληλογραφίας. Η εργασία τους δεν τελειώνει με το πέρας του ωραρίου, αλλά ζουν στις περιοχές και έχουν ιδία άποψη, γνώση και πληροφορίες για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και για τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών. Οι υπηρεσίες της ΕΤ.Α.Δ. αλλά και οι καλοπληρωμένοι εργολάβοι του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., πρώτα απευθύνονται στις κατά τόπο Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου να σχηματίσουν πραγματική εικόνα και να πάρουν ουσιαστικές πληροφορίες. Το κλείσιμο των Κτηματικών Υπηρεσιών από κάθε νομό θα σημάνει μεγαλύτερο κόστος από την αναγκαιότητα συχνών αυτοψιών, μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πολιτών που θα αναγκάζονται να μετακινούνται στην έδρα της Περιφέρειας, δραματική υποβάθμιση του ελέγχου και προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας , νέα δραματική επίπτωση στην οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των εργαζομένων.

Είναι φανερό ότι κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ρόλου των υπηρεσιών που προστατεύουν τη Δημόσια Περιουσία. Καμιά αναφορά ή σκέψη π.χ. για τη δημιουργία δυνατών κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών που θα έχουν στην αρμοδιότητά τους, την προστασία του συνόλου της Δημόσιας Περιουσίας που σήμερα διαχειρίζονται, με εμφανή πλημμελή τρόπο, διάφορα Υπουργεία και Οργανισμοί, μέσα από αναχρονιστικό και δαιδαλώδη νομικό καθεστώς. 

Οι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και στις Κτηματικές Υπηρεσίες, με αίσθημα ευθύνης, έχουν κάνει πολλές προτάσεις κατά καιρούς αν και ποτέ δεν τους ζητήθηκε η γνώμη. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει και δεν θα καθίσουμε να βλέπουμε να διαλύεται η ζωή των εργαζομένων, επειδή κάποιοι έτσι θα αποφασίσουν και θα διατάξουν, χωρίς κανέναν διάλογο.

Τρία χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι βιώνουμε το παράλογο, περίπου ως φυσιολογική εξέλιξη. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αντιδράσουμε ΤΩΡΑ!

Θέλουμε το μέλλον μας όπως το φαντάστηκαν οι ποιητές μας ο Πολέμης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Αναγνωστάκης, ο Ρίτσος ……  και όχι ο Μπετόν Αρμέ!
  •  Ξέρουμε ότι υπάρχουν πραγματικά φωνές υπηρεσιακών παραγόντων , έστω και ελάχιστες, που έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα αναβάθμισης και όχι υποβάθμισης των Κτηματικών Υπηρεσιών και της Δημόσιας Περιουσίας και τους καλούμε να σηκώσουν περήφανα το ανάστημά τους. 
  • Καλούμε την ηγεσία της Ομοσπονδίας (Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.) να αντιδράσει με κάθε τρόπο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσης και κλεισίματος των Κτηματικών Υπηρεσιών.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου